lördag, mars 15, 2008

Propaganda för bortglömd musik; 9


John Miles - Zaragon
Denna platta kom 1978 och var Miles tredje. Med sin första, "Rebel" hade han firat stora framgångar. Bland annat blev låten "Music" en hit.
Nu var karriären på väg utför och Zaragon skulle få upp Miles på försäljningslistorna igen. Men ack, plattan kom mitt i den nya vågen av arga punkare och trallvänliga pubrockare. Zaragons blandning av hård rock, symfoniska arrangemang och popiga melodier kom helt fel i tiden. Den blev början på slutet för Miles som soloartist. Efter ytterligare några soloförsök fick han hålla till godo med att vara kompmusiker åt bl a Tina Turner (vilket i och för sig inte är fy skam).
Så här, många år senare, framstår plattan som en höjdare väl i klass med de bästa albumen av ELO, Queen, 10 cc och Alan Parsons

1 kommentar:

lake sa...

Jodå,
det är en gammal pärla.
Minns hur det var när det begav sig 76-77,
Alan Parsons gick på högvarv hemma på Luxor-stereon, Rebel åkte med av bara farten. Sen kom "Stranger in the City" med sina soul- & funk-infuenser och amerikaniserade sound. Inte min bag, John Miles glömdes av...
Undra om det var det stilbytet som dödade hans karriär ?
Där kunde historien tagit slut.
Men så häromåret tittade jag in i begangnataffären på väg hem från jobbet. Ur en back med skylten "John Miles 15kr, 3 st 30kr" greppade jag "Stranger in the City", "Zaragon" och "More Miles per Hour" på vinst eller förlust. City var som jag kom ihåg ... inte så bra, men de andra två... fick nästan ångest när man tänkte på att man missade detta i 30 år, har man gjort fler sådana misstag ?
Fast helt bortglömd verkar han inte vara, alla de fyra första plattorna finns återutgivna på CD, Zaragon & MMPH så sent som i år.
Vill man veta mer om herr Miles kan man kolla fan-siten: http://www.john-miles.net/

Nu väntar vi bara på upprättelse för City Boy...