tisdag, juli 22, 2008

RIP: Skivaffären

Det fanns en tid då Göteborgs skivaffärer var mitt andra hem. Jag var dock för fattig för att köpa särskilt många skivor och för blyg för att stå och slänga käft med försäljarna
- Fått in nå't bra, eller? sa aldrig jag
Jag stod mest i ett hörn och bläddrade bland plattor, men det var jag å andra sidan himla bra på. I timmar kunde jag stå där och bläddra från C till G, det var ungefär så långt man hann innan försäljaren började undra vad man höll på med egentligen.
Ibland hände det att det strömmade ut ny fantastisk musik ur högtalaren, åtminstone ny för mig. Då tog jag mod till mig, stegade fram och frågade:
- Vad spelar du?

Det var i skivaffären jag upptäckte King Crimson, Unhalfbricking och Jam för att nämna några. Det var här jag kunde provlyssna allt jag läst och hört talas om. Ofta samlade jag på mig en 6-7 LP:s, tog de under armen och gick till lyssningsdisken. Expediten tittade ibland strängt på en och muttrade något om max tre låtar per skiva och att det kanske var dags att handla något. I det läget bytte jag i regel butik.

I skivaffärerna kände jag mig hemma. Medan andra drömde sig bort med skvallertidningar, Tv, eller rentav droger så körde jag med att bläddra i skivbackar. Så länge jag stod där var det som om världen försvann en stund, alla prov, tjatiga föräldrar och olyckliga kärlekar.
När plugget var slut gick jag dagligen min runda i stadens skivaffärer.
Jag började med Waidele, vandrade vidare till Grammoforum och Svens källare. Tog en avstickare till Highflow records innan jag avslutade på Bengans och Skivhugget.

Idag är alla utan Bengans borta. Det är istället stora nätbutiker och nedladdningssidor som gäller. Jag tänker inte hålla någon lång utläggning om varför det blev så här och hur det hade kunnat bli annorlunda. Jag nöjer mig med att konstatera att nedladdnings sajter är bra till mycket, men inte kan man fly bort från världen med hjälp av dom. I varje fall inte jag.


Göteborgs mest minnesvärda skivaffärer:
1. Bengans
Började på en bakgata i majorna med ett fåtal skivbackar. Bengan själv var runt 20 och pressade priserna så att de gamla jättarna fick skrämsel hicka. Växte så småningom ut till en av stadens allra största butiker. Butiken Bengans finns kvar men har idag bytt ägare

2. Highflow records
Började som ett projektarbete på gymnasiet av en ung man som hette Högblom i eftetrnamn, därav butiks namnet. Låg i Gårda och förblev liten, kanske var det därför jag trivdes så bra där.

3. Waidele

Waidele var den gamla stoora butiken i stan. De hade för höga priser för att man skulle ha råd att handla, men ett så stort sortiment att det bara var tvunget att gå in och bläddra ibland

4. Grammoforum
Den minst trendiga. Drevs av ett medelålders par, hade ganska bra sortering och framförallt låga priser

5. Svens källare
En liten butik som aldrig kunde konkurera när det gällde sortiment, men Sven spelade den bästa musiken i högtalarna.

6. Skivhugget
Började på liknande sätt som Bengans, fast tio år senare. Växte undan för undan men har de senaste åren istället krympt och stängde för gott(?) ganska nyligen.

7. Skivan
En kortlivad butik som låg på Hisingen under några år i slutet på sjuttiotalet och i början av åttiotalet. De unga killarna som drev butiken var mycket trevliga och man behövde inte vara särskilt talförd för att bli överöst av bra tips. Alan Parsons, Animals comeback platta och John Miles, var några av tipsen som blev till favoriter.


När jag nu gjort listan så ser jag att flera av butikerna hade en sak gemensamt; de startades av unga entusiaster utan några stora ekonomiska resurser.

6 kommentarer:

antz sa...

intressant läsning! jag har också ett nostalgiskt förhållande till skivaffärer och kan sakna att stå länge och bläddra bland skivorna även om nätbutikerna klart har bättre utbud. i min del av landet är begagnat-affärerna numera stängda och folk å rock ser ut som Pressbyrån komplett med slush puppy-maskin och allt...

drake sa...

Folk å rock, ja. De hade en filial (eller vad det heter)i Göteborg som tyvärr bara överlevde några år

Nietzsche sa...

Intressant! Trots att jag aldrig varit i Göteborg. Känner jag igen det eviga bläddrandet! Det var rogivande på nåt sätt och spännande! Inte mycket pengar så det vart mycket skivbörsar! Eller en börs var det! Men det skulle va vinyl. På slutet av mitt skivaffärsbläddrande hade jag mer skivor än vad största affären hade inne i lager! Det blev att beställa och dom beställde gärna och var tillmötesgående! Men det tog tid och var dyrt! Det var en legendar inom Uppsalas musikliv och gammal kompis som driver den. Jag har inte varit in där på sex år, skäms men jag hade inte råd längre! Och sen hade jag ju allt av intresse! Tack för den texten drake!

lake sa...

Nu blev man riktigt nostalgisk, där har man ju varit...
Det hände att man tog bussen ut till Majorna och Bengans för att sedan promenera till HiFlow i Gårda med stop på Svens, Grammoforum, Skivlagret m.fl. på vägen.
Hade man inget bättre att göra en lördag förmiddag?

Det fanns en liten affär på Drottninggatan ett tag runt 1980... kommer du ihåg vad den hette? Köpte upp mig på Strawbs där.

drake sa...

Jag minns att det fanns en liten skivaffär på Drottningsgatan. De hade mycket progg. Tyvärr har jag också glömt vad butiken hette

lake sa...

Ännu en skivbutik går i graven. Kaipa-legendar utan jobb ?

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=5-AV_ID=798386,00.html