fredag, mars 24, 2006

Tävlade mot BeatlesBrian Wilson – ledarfiguren i Beach Boys - såg musikskapandet som en tävling och de han främst tävlade mot var Beatles. När han för första gången hörde Rubber Soul så grät Brian Wilson. Enligt honom innehöll Rubber Soul inte en enda dålig låt, hur skulle Beach Boys kunna göra en bättre platta än detta?
Efter några dagar tog han sig samman, ringde sina bandkompisar och tillsamman gick de in i studion.
Väl i studion började Brian med att leda en bön där han högt bad gud om kraft så att Beach Boys skulle kunna göra en platta ändå bättre än Rubber Soul.
Pet sound var den platta som blev resultatet av denna bön.
Men att ensam tävla med Lennon och McCartney var sannerligen inte lätt, Beatles nästa platta: Revolver var så nyskapande att Brian bestämde sig för att jobba på ett helt nytt sätt.
Han lät bandet turnera utan honom, han skaffade sig en ny textskrivare och han lät bygga en sandlåda inomhus där han skulle komponera. Århundradets skiva skulle det bli, Smile skulle den heta.
Men när de andra Beach Boys killarna kom hem från turnén skakade de på huvudet inför låtarna.
-Sådana texter vägrar jag att sjunga, sa en
-Musiken är för smal, sa någon annan
Brian tog illa vid sig, slöt sig än mer in i sitt skal.
Droppen var när Beatles Sgt pepper kom, detta mästerverk.
Myten säger att efter att Brian hört Sgt pepper så gick han och lade sig.
Han blev sängliggande i tre år, sägs det!
Det blev aldrig något Beach Boys album med namnet Smile, plattan gavs aldrig ut och idag är den världens mest berömda outgivna skiva.

Detta är den historia som med små förändringar har spridits sedan Brian drog tillbaka "Smile". Om du vill ha en längre och kanske lite mer nyanserad förklaring på varför "Smile" aldrig kom ut, gå då in på http://www.musik.uu.se/03-Forskning/Publikationer/CalleStrandUppsats.pdf

Inga kommentarer: